Zweeds bedrijf ontwerpt nieuwe energie boei

Golven

Nieuwe boei die effectiever is

De Zweden zijn ook druk bezig met energie uit de zee te halen. Golven hebben een grote mogelijkheid om interessante projecten voor te verzinnen en dat hebben ze dus ook gedaan. Een boei die omhoog en omlaag gaat op de golven. Hier zijn er al meerdere van, maar de nieuwe Zweedse uitvinding is stukken kleiner.

Diverse ideeën zijn al langs geweest

Eerder waren er al verschillende boeien mogelijk. Zo is er ook al geschreven over de Symhpony, een waterkogel die onder de waterspiegel drijft. Maar CorPower Ocean heeft ingezet op een andere techniek. Een boei die bovenop het water drijft. De eerste ontwerpen waren absoluut niet haalbaar. Door hun enorme formaat van meerdere honderden aantal voeten in diameter en wegen meer dan 1000 ton. De kosten zijn daardoor ook enorm door de hoeveelheden aan materiaal die nodig zijn om dit te realiseren. De boei van CorPower Ocean is anders. Deze boei is namelijk vele malen kleiner, maar net zo effectief! Een enkele boei kan produceert genoeg energie voor ongeveer 200 huizen. Dit is 250 kiloWatt. De diameter van de boei is slechts 26 voet lang en is ook stukken lichter.
werking van mechanisme

Veldproeven gepland in 2017

Er zijn diverse boei-installatie al getest en volgend jaar gaat het bedrijf beginnen met veldproeven. De boei gaat omhoog door te drijven op een golf. Hierdoor wordt een tandwielmechanisme in beweging gezet. Er is vooral gefocust op de efficiëntie van de tandwielen en de opwekking van energie. Uit de proef moet nog blijken hoelang een boei meegaat zonder reparatie kosten en hoelang gaat een boei mee. Daarnaast moet nog gekeken worden of het rendement oplevert tegenover zijn kosten. Een draaiend mechanisme heeft vooral last van slijtage dus het valt nog te bezien hoe slijtvast het materiaal is in de zoute zee. Als je dat vergelijkt met de Symphony die door een waterstroom onder druk te creëren en daarmee een generator aan te drijven minder draaiende delen heeft valt het nog te bezien of het voor de praktijk een interessante ontwikkeling is. CorPower Ocean blijft positief.